SEO Nedir?

5
(2)

SEO Nedir? Başlangıç İçin SEO Kriterleri Nelerdir?

SEO Nedir? ( Search Engine Optimization) kelimelerinin kısaltılmış haline verilen isimdir. Türkçe açıklamasıyla Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelmektedir.

Teknik açıklama olarak da web sitelerini belirli anahtar kelimelerde Google, Yandex gibi vb. arama motorlarında üst sıralara yükseltmek için yapılan çalışmalardır.

SEO Nedir?

SEO Başlangıç Rehberi

SEO ile ilgili yaptığınız aramalarda birçok sonuç karşınıza çıkmaktadır. Çıkan sonuçların her biri SEO bilginize azda olsa bir şeyler katmıştır. Hiçbir bilginiz olmadan SEO Nedir gibi bir arama ile yazımıza ulaştıysanız yazımızda yer vereceğimiz SEO Başlangıç Önerilerimizi okumanızda fayda var.

Öncelikli olarak şu bir gerçek ki SEO yapmaya başlamak için yüzlerce öneri yer almaktadır fakat biz SEO için belli başlı en önemli önerilere yer vereceğiz.

  • Site İçi Optimizasyon
  • Gelen Bağlantılar (Dolaylı olarak gelen backlinkler)
  • Google Araçlarının Kullanımı (Google Search Console, Google Analytics, Google PageSpeed Insights)
  • Sosyal Medya Etkinliği
  • Google Reklamları (Biraz destek fena olmaz)

Yukarıda yer verdiğimiz maddelerin her birisi SEO Uzmanları tarafından uygulanan başlıca maddelerdir. Sitenize SEO yaptıracaksanız bu maddeleri atlamamalısınız. Şimdi bu maddeleri biraz detaylandıralım;

SEO Nedir? SEO Başlangıç Rehberi

Site İçi Optimizasyon

Site içi optimizasyon Google arama motorunun siteniz içinde yapmanızı istediği bazı işlemlerdir. Şimdi aşağıda bu işlemlere tek tek gözatalım;

  • Site Hızı: Site içindeki görseller, javascript ve css dosyaları optimize edilerek site hızını etkileyen faktörler site hızına olumsuz etki etmemelidir.
  • Site İçeriği: Site içeriğiniz ve kullandığınız başlıklar yeterli oranda ve Google’i tatmin edici nitelikte olmalıdır. Ayrıca site içeriğini zenginleştirmek sitenizi Google nezrindeki değerini arttıracaktır. İçeriğinizi zenginleştirmek ve Google’nin gözünde aktif bir site gibi görünmek için Blog tarzı bir sistem kurabilir ve paylaşacağınız içerikler ile sürekli güncel görünebilirsiniz. Paylaşacağınız içeriklerde alakalı kelimelerle site içi linklemeler ile Google’a yardımcı olabilirsiniz. Sitede görsel kullanımlarına dikkat edilmeli alt ve title etiketlerine yer verilmelidir.
  • Site Meta-Tagları: Meta-Tagler her sitede olması gereken etiketlerdir. Bunlardan en önemlileri title, description, keywords etiketleridir. Google sizden bu alanların alakalı içeriklerle ve talep ettiği limitlerde doldurulmasını istemektedir. Türkçeleştirecek olursak;
    Title: Sayfa veya yazılarınızın başlığıdır.
    Description: Sayfa ve yazılarınızın kısa açıklamasıdır.
    Keywords: İçeriğiniz ile alakalı başlıca kelimelerdir.
  • Site URL Yapısı: Sitenin olmazsa olmazı URL yapısıdır. “/”tan sonraki kısımlarda alakasız kelimeler ve sayılar yer almamalıdır.
    URL yapınız /1223-seonedir-334.html gibi bir link yerine /seo-nedir şeklinde olmalıdır.
  • Mobil Uyum: Site altyapınız mobil cihazlara uyumlu şekilde kodlanmış bir yapıya sahip olmalı ve hata içermemelidir.
  • Estetik Görünüm: SEO ile pek bir ilgisi bulunmasa da sitenizi Google için değil kullanıcı veya müşterileriniz için hazırladığınızı unutmayın. Estetiği kötü bir sitede kimse vakit geçirmek istemez.

Gelen Bağlantılar (Dolaylı Backlink)

Birçok SEO Uzmanı seneler öncesinde Backlink çalışmasının etkisini fazlasıyla görmüştür. Fakat artık algoritma değişti. Google artık bir yapay zeka ile çalıştığına göre onun bizim davranışlarımızı algılayabildiğini görebiliyoruz. Peki bu durumda “backlink yapmayacak mıyız?” dediğinizi görür gibiyiz. Tabi ki yapacaksınız ama bu çalışma akıllıca yapılmış bir backlink çalışması olmalıdır.

Nasıl Bir Backlink Çalışması Yapabilirim?

Yapacağınız backlink çalışmasını örneklerle size anlatacağız. Örnekleyecek Olursak; Medikal sektöründe olduğunuzu estetik merkezlerine, doktor, uzmanlara, kliniklere vb. bu cihazları sattığınızı farz edelim. Backlink için link alabileceğiniz en iyi sektörler sağlık ve güzellik sektörlerinin olduğu aşikardır. Birçok kurumun artık web sitesi bulunmaktadır ve birçoğu da blog sistemini kullanmaktadır. Cihaz satışı yaptığınız kurumun web sitene özel benzersiz bir yazı hazırlayıp bu yazıları kurumların web sayfalarında paylaştırarak sitenize yönlendirmesini isteyebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken husus yazıdaki anahtar kelimelerin sizin anahtar kelimeleriniz ile örtüşmesi ve sizi destekliyor olmasıdır. Böylelikle 10 müşterinizin web sitesinde bu işlemi gerçekleştirseniz dolaylı olarak web sitenizi doğru şekilde niteleyen 10 doğal backlink almış olacaksınız. Sitenizin Google’daki değerini arttıracak işlemlerden biridir.

Sosyal Medya Backlinkleri

Sosyal Medya üzerinde yaptığınız paylaşımlardan doğru link çıkmanız sitenize giren kullanıcı sayısını arttırarak trafiğinize etki edecektir. Bu durumda sosyal medya backlinkleri en kolay ve etkili yöntemlerden birisidir. Kullanıcıların dikkatini çekecek paylaşımlar yapmayı unutmayın!

Google Araçlarının Kullanımı (Google Search Console, Google Analytics, Google PageSpeed Insights)

SEO çalışmalarınızı sistemli bir kontrol etmek yaptığınız işlemleri takip etmek için kontrol altına almanızı sağlayacak bu iki Google aracını kullanmanızı öneriyoruz.

  • Google Search Console: Google arama sonuçlarındaki performansınızı arttırmanıza yardımcı olan bir araçtır. Bu araçta Google’in sitenizi indexlediği sayfaları analiz edebilir veya site haritanızı Google’a göndererek site sayfalarınızı indexlemesini isteyebilirsiniz. Bunun gibi bir çok kolaylık sunup takip işlemlerini kolaylaştıran bu güzel aracı incelemenizde fayda var.
  • Google Analytics: Google Analytics’in verdiği javascript kodunu sitenize ekleyerek sitenize giren kullanıcıları tüm detaylarına kadar analiz edebilirsiniz. Gerçek anlamda tüm detaylara ulaşabileceğiniz bu aracı incelemenizde ve kullanmanızda fayda var.
  • Google PageSpeed Insights: Site hızınızı test edebileceğiniz ve site hızınızı nasıl arttıracağınıza ilişkin öneriler sunan bu aracı incelemenizde ve kullanmanızda fayda var.

SEO Nedir?

Sosyal Medya Etkinliği

Günümüzde herkesin sürekli olarak etkin kaldığı, siteniz üzerinde en kolay ve yoğun şekilde trafik oluşturabileceğiniz platformlardır. Ayrıca yapacağınız paylaşımlar üzerinden sitenize backlink çıkışları da yapabilirsiniz.

Sosyal Medyada Etkin Olmak: İnsanların dikkatlerini üzerinize toplayacak paylaşımlar hazırlayıp en yoğun kullanım saatlerinde paylaşımları planlayarak sitenize gelecek trafiği arttırabilirsiniz. Google kimsesiz sitelerden çok ziyaret edilen siteleri sever ve gözündeki değerini arttırır. Sosyal medyanın SEO’ya olan etkisi aşikardır. Daima etkin şekilde kullanmanızı tavsiye ederiz.

Google Reklamları (Google ADS)

SEO ile Google Reklamlarının ne ilgisi var dediğiniz duyar gibiyiz. Markalaşmanın en önemli adımlarından birisi olan Google Reklamları ürün veya hizmetlerinizi tanıtmak, potansiyel müşterilerinize erişmek ve site trafiğinizi arttırmada size fazlasıyla yardımcı olur. Buraya eklememizdeki en büyük neden SEO tek başına güçlüdür fakat ikisinin gücü Google’da yükselmek için kaçınılmazdır. Eğer reklamlar için bütçe ayırabiliyorsanız ve SEO’da gerçekten başarılı olmak istiyorsanız reklamların gücünü kullanın! SEO Nedir? SEO Yapmak için başlıca kriterler nelerdir size aktardık.

Sıkça Sorulan Sorular

Google’da bilgi, ürün veya hizmet arayan kullanıcı veya müşterilere ulaşmaya yarıyor. SEO’nun doğru teknik veya yöntemlerle yapılması ürün veya hizmet sunan şirketlerin potansiyel müşterilere ulaşmalarını kolaylaştırmaktadır.
SEO’nun bir süreci yoktur. SEO çalışması yapan ajanslar veya SEO Uzmanları paketler halinde SEO hizmeti sunmaktadır. Yeni başlamış kimseler anahtar kelimelerinin ve rakiplerinin Google’daki konumuna göre SEO çalışması yaparak en az 6 aylık bir çalışma sürecinin sonunda iyi bir konuma gelebilirler.
Elegans Ajans SEO ajansı olarak profesyonel anlamda SEO hizmetleri sunmaktayız. Birçok müşterimize SEO desteği vererek Google’daki konumlarını yükseltiyoruz. En doğal çalışmalar ile iyi bir sıralamalada yerinizi almak için bize ulaşabilirsiniz.

Yazımızı Beğendiniz mi?

Derecelendirmek için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puanı 5 / 5. Oy sayısı: 2

Şu ana kadar oy yok! Bu gönderiye ilk oy veren siz olun.

Bu gönderiyi faydalı bulduğunuz gibi ...

Bizi sosyal medyada takip edin!

Bu gönderinin sizin için yararlı olmadığı için üzgünüz!

Bu gönderiyi geliştirelim!

Bize bu gönderiyi nasıl geliştirebileceğimizi söyleyin?

WhatsApp WhatsApp Destek