Web sitesi kuran firmalar şeklindeki aramayla sitemize ulaştıysanız bu yazının tamamını okumanızda fayda var demektir.
Amacına uygun ve başarılı bir web sitesi yaptırırken dikkate almanız gereken belirli başlı kriterler vardır. En önemli kriterlerin başında web sitesinin kullanıcı etkileşimli olması, mobil ve diğer taşınabilir cihazlara uyumlu çalışması, Google SEO uyumlu bir altyapıda tasarlanması, estetik görünümlü olması, kolay kullanımı, hız ve optimizasyon vb. gibi. Bu kriterlere uyulduğu sürece siteniz kaliteli ve başarılı bir web sitesi olma hedefine fazlaca yaklaşmış olacaktır.
Dünyanın %70’lik kısmı internete mobil cihazlardan erişim sağlamaktadır. Diğer yüzdelik kısım ise bilgisayar, tablet gibi cihazlar aracılığı ile internete erişim sağlamaktadır. Yaptıracağınız web sitesi mobil ve diğer cihazlara uyumlu olarak yani RESPONSIVE olarak tasarlanırsa tüm cihazlarda sorunsuz şekilde çalışması sağlanmış olacaktır. Ayrıca mobil uyumlu siteler Google nezrinde mobil uyumsuz sitelere göre daha avantajlıdır.
Yapılan testlere göre tasarımı kötü olan siteye giren insanların estetik bir web sitesine göre siteden hemen çıkış oranı % 90 daha fazladır. Ayrıca insanlar göz zevklerine hitap etmeyen sitelere itibar etmezler. Güzel bir görüntü hem güven verir hem marka itibarınızı yükseltir. Bu durumda tasarlanacak sitenin estetik bir görünüme sahip olması oldukça önemli bir kriterdir.
Kullanıcı etkileşimi diğer bir ismi ile kullanıcı deneyimi sitenize giren kullanıcılara sunduğunuz ürün veya hizmetlere dikkatlerini çekmek ve onlara tıklanmasını sağlamaktır. Sitenize giren kullanıcılar pazarlamaya çalıştığınız ürün veya hizmetlere tıklamıyor sadece bakıp geçiyorsa iyi bir kullanıcı etkileşimi yaratmamışsınız anlamına gelmektedir. Kullanıcı etkileşimi yaratmak için farklı yöntemler kullanılmaktadır. Kullanıcının hareketlerini önceden bilip onun gibi düşünmek gerekmektedir. Yani web sitenizi kullanıcının ihtiyaçlarına göre tasarlamanız gerekmektedir.
Duymuşluğunuz vardır fakat biz yine de Google SEO nedir size açıklayalım. Google SEO: Web sitenizin anahtar kelimelerde üst sıralara yükseltilme işlemlerine verilen isimdir. Yani günümüzde bir web sitesinin yapılma amaçlarından birisidir diyebiliriz. Amacında amacı var tabi.
Google SEO’nun önemini yukarıda yer verdiğimiz cümlelerden kavramışsınızdır. Tasarlanan web sitesinin altyapısı SEO’ya uyumlu olması çok özel bir avantajdır.
Bir web sitesinin kolay ve kullanışlı olması kullanıcı deneyimine katkı sağlayan bir durumdur. Aslında bu kriter kullanıcı etkileşimi kriterinin bir alt maddesi diyebiliriz. Peki o halde bir web sitesi nasıl kolay olabilir? Buradaki kolaylıktan kastımız web sitesinin dünya standartları herkesin bildiği standartlar dahilinde tasarlanmış olmasıdır. Örneğin; sitenizin logosunu sola değilde en sağ köşeye koyarsanız bu standartın dışına çıkmış olursunuz ve insanların davranışları bu durumdan ötürü değişebilir. Yada diğer bir örnek alışılmışın dışında sitenin footer (alt) kısmını en üst bölüme koyduğunuzu header (üst) sitenizin menüsünü de footer yerine koyduğunuzu düşünelim. İnsanlar bu durumu garipseyip sitenizden hemen çıkabilir. Yani alışılagelmişin dışında şeyler ilgi çekebilir fakat kullanıcıların işini zorlaştırıp itibarınızı zedeleyebilir. Bu yüzden kolay ve kullanışlı bir web sitesi tasarımı oldukça önemli bir kriterdir.
Sitenizin hızlı ve optimize olması hem kullanıcılar için hem de Google nezrinde oldukça önemli bir kriterdir. Yavaş bir siteyi hiçbir kullanıcı sevmez ve sitenizden hemen çıkmasına sebep olur. Hızlı ve optimize web sitesi kriterini göz önünde bulundurmanızda fayda var.
Web sitesi kuran firmalar genellikle belirli standartlar dahilinde sitenizi kurup size teslim ederler. Siz talep etmediğiniz sürece bu önemli kriterleri göz önünde bulundurmazlar. O yüzden web sitesi kuran firmalar ve web tasarım ajanslarını araştırırken iyi bir web sitesi nasıl yapılmalı ve hangi kriterlere sahip olmalı bunun araştırmasını yapmanızı öneririz.
Yazımızı Beğendiniz mi?
Derecelendirmek için bir yıldıza tıklayın!
Ortalama puanı 5 / 5. Oy sayısı: 1
Şu ana kadar oy yok! Bu gönderiye ilk oy veren siz olun.
Bu gönderiyi faydalı bulduğunuz gibi ...
Bizi sosyal medyada takip edin!
Bu gönderinin sizin için yararlı olmadığı için üzgünüz!
Bu gönderiyi geliştirelim!
Bize bu gönderiyi nasıl geliştirebileceğimizi söyleyin?